Digitaal patroon (download)

Patroon 'Hetnieuweborduren' - Ansjeline

Dit is een digitaal patroon

Deze patronen zijn alleen aan te schaffen of te downloaden wanneer je ingelogd bent, zodat het patroon aan jouw account gekoppeld kan worden Inloggen

Het nieuwe borduren
Stempelen, tekenen, schilderen, kleuren en borduren… dat zijn de passies van Ansjeline Faber. Ze combineerde ze tot één nieuwe passie ‘hetnieuweborduren’. Een borduurtechniek waarbij je het patroon op de stof stempelt met een borduurstempel die door Ansjeline zelf is ontworpen.

Werkbeschrijving Borduurmap
‘Blije gele vogel’

Ansjeline: “De eindeloze manier van het verwerken van de stempels blijft mij inspireren tot het maken van veel voorbeelden, zoals deze borduurmap om je borduurwerk in op te bergen. Hopelijk geniet je net zo van dit ontwerp en ga je er direct mee aan de slag! De basis is een gebleekte katoenen stof waarop je de stempelafdruk maakt en deze vervolgens vol borduurt met verschillende tinten geel en diverse steken. Ieder streepje op de stempel is een stiksteekje, ieder rondje een Frans knoopje. Deze twee steken zijn de basis van al mijn stempels. Het invullen van de vogel doe je met meerdere siersteken. Als je het inkleuren ook een leuke techniek vindt, kun je de vogel ook gedeeltelijk inkleuren. Doe dit dan vóór je gaat borduren. Hoe het inkleuren van de stempel precies werkt, kun je op een van mijn videofilmpjes bekijken. De lap met vogel appliqueer je op de voorkant van de borduurmap. De werkbeschrijving van de map kun je gratis downloaden via de QR-code.

Tip: pas je kleuren van je borduurgaren aan op de kleuren van de stof. Of andersom!

Benodigdheden voor het borduurwerk:
Let op! Het materiaal wat je nodig hebt voor de map staat vermeld bij de werkbeschrijving die je gratis kunt downloaden via de QR-code.

1x gebleekt katoen 25x25 cm. 1x katoenen plakvlies 25x25 cm. Borduurstempels Vogel en Naaimachine voor het schaartje en de vingerhoed. A6 acrylblock. Memento stempelinkt Espresso Truffle. Borduur splitzijde in verloopkleur en ton-sur-ton uni kleuren geel, 1 tint terra, 1 gemêleerde draad met bruin en turquoise voor het schaartje en de vingerhoed (kan naaimachine garen zijn), 1 donkerbruin en 1 zwart. Extra fijne borduurnaald met punt. Borduurschaartje. Strijkbout. A4’tje.

De stempelbenodigdheden zijn verkrijgbaar bij lenianel.nl.

Werkwijze:
1.
Strijk de gebleekte katoenen stof glad en strijk de plakvlieseline aan de achterkant vast.

2. Het stempelen: de vogel zit tussen twee sheets in de verpakking (hiertussen berg je ze na gebruik ook weer op). Trek deze er rustig met beleid vanaf en ‘plak’ de vogel op het acrylblock. Zorg nu dat je een gladde, stevige ondergrond hebt (eventueel een snijmat) en leg het A4’tje voor je neer om een proef stempelafdruk te maken.

3. Stempelen op de stof: haal de deksel van de stempel inktpad af, leg de stempel voor je neer en ga met een deppende beweging over de stempel heen tot je alles goed hebt beïnkt. Til het acrylblok op, zoek het midden van de stof (dit kun je goed zien om dat het transparant is). De stempel wijst nu naar beneden, duw hem zachtjes op de stof naar beneden. Eén hand in het midden om te voorkomen dat de stempel verschuift. Met de andere hand duw je rustig en regelmatig de stempel aan (ook hiervan vind je een filmpje op mijn website). Strijk met de strijkbout over de stempelafdruk op je stof. Dit is om de inkt te fixeren. De stempel haal je van het acrylblock en maak je onder de kraan schoon met water en zeep, afdrogen met keukenpapier en weer opbergen tussen de sheets. Stempel op dezelfde manier het schaartje en de vingerhoed. Let op: deze ‘kiepen’ iets sneller omdat ze zo klein zijn. En vergeet het niet te strijken! Dus met beleid. Het ‘oog’ van het handvat van de schaar stempel je precies in/onder de ronding van de voet van de vogel.

4. Het borduren: deze keer heb ik gekozen voor borduurzijde. Kies er eerst voor met welke stof je de map gaat maken, laat dezelfde kleuren in je borduurzijde terugkomen. Weet je nog niet welke stof? Borduur dan heerlijk met de kleuren die je mooi vindt en zoek er later stof bij uit. Dit laatste is vaak wat lastiger. Wissel af met 1 of 2 draden om te borduren. Gebruik niet meer dan 1 draad bij de Franse knoop, dan krijg je een knoop die je niet wilt en wordt het gauw te dik. De kleuren gebruik je op gevoel of kijk hiervoor naar de foto’s. Zorg met een wat donkere draad voor tegenwicht. Zwart is voor het oog en de poten en komt mooi fragiel over met 1 draad.

Tip: probeer de knoopjes aan de achterkant zo klein mogelijk te houden of steek de draad weg in de plakvlieseline. Werk ook nooit met te lange draden dit werkt niet prettig en beschadigt het garen.

Tip: begin met de stiksteken van de contouren rondom de vogel zonder de poten en de snavel (deze doe je met zwart of donkerbruin) met het geel verloopgaren. Voor de verdeling van de verschillende soorten steken: zie tekening.

Tip: het Franse knoopje doe je met 2 of 3 omwikkelingen om de naald.


Geniet van de verschillende technieken en het heerlijke borduren! Succes!
Ansjeline

icon betaalmethode Idealicon betaalmethode PayPalicon betaalmethode Bancontacticon betaalmethode Soforticon betaalmethode Giropay
icon postNL bezorgd