Digitaal patroon (download)

Patroon Vogel Fly Free - Anchor

Dit is een digitaal patroon

Deze patronen zijn alleen aan te schaffen of te downloaden wanneer je ingelogd bent, zodat het patroon aan jouw account gekoppeld kan worden Inloggen

Vogelvrij borduren
De kruissteek is en blijft favoriet bij de meeste borduurliefhebbers in Nederland. Toch is het vrije borduren bezig aan een sterke opmars. Je tekent en kleurt als het ware met naald een draad een tekening in op stof. Met ieder steekje dat je zet zie je de afbeelding onder je handen vandaan ontstaan. En het eindresultaat is uniek en kan alleen maar zo door jou worden gemaakt.


Borduurformaat:
20 cm doorsnede

Benodigheden (voor één pannenlap):

30 cm off-white of crèmekleurig linnenstof. Anchor borduurgaren in de kleuren die genoemd worden op het patronenvel. Overtrekpapier. Stift met wateroplosbare inkt. Borduurring (20 cm doorsnede). Borduurnaald met scherpe punt. Stuk vilt (20 cm doorsnede). Schaar

Gebruikte steken:

Stiksteek. Omslingerde stiksteek. Bladsteek. Kettingsteek. Splijtsteek. Satijnsteek. Rechte steek. Frans knoopje. Steelsteek. Je borduurt alle steken met 2 draadjes splijtgaren, behalve de satijnsteek (3 draadjes), de rechte steken voor het vogeltje (1 draadje) en het Franse knoopje (3 draadjes voor de kleine en 6 draadjes voor de grote).

Voor je begint:

Neem het patroon over op de stof met behulp van overtrekpapier en/of een stift met uitwisbare inkt. Klem de stof vast in de borduurring.

Werkwijze:
1. 
Borduur de woorden ‘Fly Free’ met de omslingerde stiksteek (whipped backstitch).

2. Gebruik de steelsteek voor de steeltjes van de bladeren. Voor de blaadjes zelf gebruik je de bladsteek en/of de kettingsteek. Bij de blaadjes met kettingsteek gebruik je voor elke helft een andere kleur groen.

3. De omtrek van de bloemen maak je met de splijtsteek of de stiksteek. Je vult de bloemen op met de satijnsteek.

4. De omtrek van het vogeltje maak je met de splijtsteek. Het vogeltje vul je op door afwisselend lange en korte rechte steken te maken. Het snaveltje borduur je met de satijnsteek. Het oogje met de omslingerde stiksteek. Gebruik hiervoor ook maar 1 draadje.

5. Tot slot borduur je franse knoopjes op de stampers en in het hart van de bloemen.

Afwerking:
Laat de stof in de borduurring zitten. Knip het teveel aan borduurstof af. Zorg dat je ongeveer 2-3 cm overhoudt. Rijg met naald en draad rondom door de stof. Trek de draad aan en hecht af. Naai (met een festonsteek) of lijm (met wat textiellijm) het stukje ronde vilt op de achterzijde van de borduurring.

icon betaalmethode Idealicon betaalmethode PayPalicon betaalmethode Bancontacticon betaalmethode Soforticon betaalmethode Giropay
icon postNL bezorgd