Digitaal patroon (download)

Patroon Pannenlap Bernagie - Anchor

Dit is een digitaal patroon

Deze patronen zijn alleen aan te schaffen of te downloaden wanneer je ingelogd bent, zodat het patroon aan jouw account gekoppeld kan worden Inloggen

Kruissteekjes voor in de keuken

Dat je met een borduurpatroon meerdere kanten uit kunt, laten deze twee patroontjes heel goed zien. Of je maakt er servetten mee, of pannenlappen… of allebei natuurlijk! Als setje passen ze namelijk ook heel erg leuk bij elkaar! En wat te denken van een bijpassend keukenschort, een tafelloper en placemats… de mogelijkheden zijn eindeloos!

 

Pannenlappen

Borduurformaat:

5,5 x 7,5 cm (Bernagie)

Benodigheden (voor één pannenlap):

17 x 17 cm wit gelijkmatig geweven borduurstof (11 dr/cm - 28 ct). 49 x 25 cm bijpassende katoenen stof. Bijpassend naaigaren. Een stuk wattenvlies of fiberfill van 21,5 x 21,5 cm. 10 cm decoratief lint en 1 knoop. Anchor borduurgaren in de op de teltekening genoemde kleuren. Borduurnaald met stompe punt nr. 22-24. Borduurschaartje. Rijggaren.

Voor je begint:

Knip uit de katoenen stof: 1 vierkant 25 x 25 cm, 1 strook 6 x 17 cm, 2 stroken van elk 6 x 21

cm en 1 strook 6 x 25 cm. Alle afmetingen zijn inclusief naadtoeslag.

Werkwijze:
1. 
Slinger de stof om met het rijggaren om uitrafelen te voorkomen. Zoek met een centimeter het midden van het borduurgedeelte op en begin van dit midden met het borduren van het patroon. Borduur in kruissteek met 2 draadjes splijtgaren over 2 weefseldraden of één weefselbosje.

2. Borduurwerk klaar? Leg dan de stroken katoen en het borduurwerk met de goede kant van de stof op elkaar en naai ze aan elkaar vast met 1 cm naadtoeslag. Strijk de naden open.

3. Leg de twee vierkanten stukken stof met de goede kanten op elkaar samen met het stuk fiberfill. En ze aan elkaar, maar laat een kleine opening open om de pannenlap weer binnenste buiten te kunnen keren.

4. Sluit de opening met kleine steekjes. Naai de knoop samen met het bijpassende lint aan de pannenlap en klaar ben je!

 

Tip!

Knip het stuk fiberfill altijd iets kleiner zodat het net niet helemaal tot aan de rand komt. Op deze manier zullen de naden niet zo dik zijn en is het makkelijker om mee te werken.


Servetten

Borduurformaat:
5,5 x 7,5 cm (Bernagie)

Benodigdheden (voor één servet):
45 x 45 cm wit gelijkmatig geweven borduurstof (11 dr/cm - 28 ct). Anchor borduurgaren in de op de teltekening genoemde kleuren. Borduurnaald met stompe punt nr. 22-24. Borduurschaartje. Rijggaren.
 

Werkwijze:
Slinger de stof om met het rijggaren om uitrafelen te voorkomen. Borduur de motieven in de linkeronderkant van de stof. Zorg ervoor dat je voor het Tijm-motief 7 steken aan de onder- en linkerrand overhoudt en voor het Bernagie-motief 15 steken. Houd hierbij bovendien rekening met een zoom van 2,5 cm. Borduur in kruissteek met twee draden over twee weefseldraden of één weefselbosje volgens de teltekening op het patronenblad. Borduur de stiksteken met één draad.

Afwerking:
Leg het borduurwerk met de goede kant naar beneden op een zachte doek of handdoek en pers het voorzichtig op met een stoomstrijkijzer of met behulp van een vochtige doek.

Bernagie?
Tijm kennen we wel, lekker voor het kruiden van vlees, vis en groenten bijvoorbeeld. Maar van Bernagie heb je eerder misschien nog niet gehoord. Het wordt ook wel komkommerkruid genoemd omdat het een komkommerachtige smaak heeft. In de keukens uit het Middellandse zeegebied wordt het onder andere gebruikt in salades en andere zomerse gerechten.

icon betaalmethode Idealicon betaalmethode PayPalicon betaalmethode Bancontacticon betaalmethode Soforticon betaalmethode Giropay
icon postNL bezorgd